torrada

Torrada a costrùere in 3D sa barra tzentrale de sa Bia Lattea

Gràtzias a sa mapa de 150 milliones de isteddos torradu a costrùere sa Bia Lattea

Torrada a costrùere in 3D sa barra tzentrale de sa Bia Lattea, est a nàrrere s’istrutura de cale partint sos bratzos de sa galàssia nostra. Su resurtadu est istadu possìbile gràtzias a sa mapa de 150 milliones de isteddos, ricavada in sa base de sos datos de sa missione Gaia de s’Agèntzia Ispatziale Europea (Esa). Publicada in sa torrada a bìere Astronomy & Astrophysics, sa chirca si depet a su grupu de s’Universidade de Bartzellona coordinadu dae Friedrich Anders.

“Iscamus chi sa Bia Lattea tenet una barra tzentrale, comente a sas àteras galàssias a ispirale, ma fintzas a como nd’apamus tentu solu indicos indiretos de sos movimentos de isteddos e gas”, rilevat Friedrich. “Custa – agiunghet – est sa prima bia chi bidamus sa barra galàtica in 3D, gràtzias a sas medidas de sas distàntzias intre sos isteddos” otentos cumbinende sos datos de Gaia cun cussos de unos àteros telescòpios terrestres e ispatziales.

Custa istrutura est formada dae una manna cantidade de isteddos e gas, chi girant a fùrriu a su tzentru de sa galàssia. “No est àncora craru comente a sa barra si siat formada ma, cun sos datos de Gaia e unos àteros chi ant a arribbare in sos imbenientes annos, semus tzertamente in su caminu giustu pro l’iscobèrrere”, osservat Cristina Chiappini, de su tedescu Leibniz Institute for Astrophysics. S’obietivu, sighit, est “torrare a costrùere su modu in cale sa Bia Lattea s’est formada e s’est evoluta, e pro lu fàghere depamus cumprèndere s’istòria de ognunu de sos cumponentes suos”.

Sos ricercadores tenent medas aspetativas de s’imbeniente emito de datos de su satèllite Gaia: pianificato pro su 2021, at a inclùdere medidas de sas distàntzias pro unu nùmeru meda de prus mannu de isteddos e nche s’aba chi cunsentat de progredire in sa cumprensione de sa complessa regione a su tzentru de sa Bia Lattea. Pro Anthony Brown, de s’universidade de Leida, in sos Paisos Bàscios, custu istùdiu est “solu un’assàgio de sos megioros in sa connoschimentu nostru de sa Bia Lattea chi nche faghet a arreare de sas imbenientes medidas de Gaia”.

galileo 4368208 1920

Bastione di Saint Remy. “Galileo Galilei – Misurare l’infinito”

Alla mostra sarà proposto un ciclo di conferenze multidisciplinari In occasione della mostra “Galileo Galilei …