Medusa

Prontu su minet robot-medusa chi nadat, carrat e fossat

Ùtile in meighina e in su compudu ambientale si trata de su nou robot-medusa

Tenet sas dimensiones de pagos millìmetros, su nou minet robot-medusa soffice ispiradu a sas larve de medusa: cumandadu sena filos pro mèdiu de unu campu magnèticu esternu, cun-traet e distende ritmicamente sos suos tentacoli pro nadare, carrare ogetos, fossare e rimescolare sos lìcuidos in tundu. Ùtile pro aplicatziones in su setore biomedicale e pro su compudu ambientale, diat pòdere divenire fintzas unu mollu de istùdiu pro cumprèndere comente a sas meduse reagint a sas mudadas ambientales. Isvilupadu in Germània a s’Istitutu Max Planck pro sos sistemas intelligentes, est publicadu in sa torrada a bìere Nature Communications.

Sos ricercadores ghiados dae Metin Sitti l’ant costruidu partinde de unu corpus tzentrale de tres millìmetros de diàmetru, realizadu cun un’elastomero composito de sas propiedades magnèticas, a cales ant posca aplicadu oto lembi prètzisos a tentacoli. Aplichende unu campu magnèticu esternu oscillante, sos tentacoli de su robot si cun-traent e distendono ritmicamente pròpiu comente a cussos de una medusa, permitende a su robot de nadare.

Sa bera novidade, però, istat in sas unas àteras funtzionalidades sobradas (comente a sa manipolazione de ogetos) chi fintzas a como fiant impensabili pro robots gai minores a càusa de sas dimensiones de sos cumponentes de oru. Sa solutzione est arribbada comente a semper de s’imitatzione de sa natura, e in piessigna de s’istrutura anatòmica de s’efira, su primu istàdiu de isvilupu de sas meduse.

In sas primas proas in sos acquari de laboratòriu, su minet robot at dimustradu de pòdere carrare biglie de diversas dimensiones pròpiu comente a sas baby meduse carrant su màndigu; est chessidu posca a insabbiarsi, comente a pro fuire a sos predatori o chircare ogetos; infines sas ripresas ant riveladu sa capatzidade sua de rimescolare sos lìcuidos in tundu generende un”iscia chìmica’ a su coladòrgiu suo.

Enrico Ferro: l’eccellenza cagliaritana a Harvard

Ai microfoni di Unica Radio, il cardiologo cagliaritano Enrico Ferro ci racconta la sua eccellente …