bogia de su pasu

Su gene anti-pasu chi istudat sa bògia de su pasu

Permitet a su babbois de si dedicare a sa chirca de màndigu imbetzes chi si firmare pro su pasu

Iscobertu unu gene anti-pasu: torrat semper ischidados e vìgiles sos babbois de sa frutora, istudende s’issoro bògiat de si cuntzèdere unu pasu e permitende issos de si dedicare a esèmpiu a sa chirca de màndigu. Est cantu istupat de s’istùdiu publicadu in sa torrada a bìere Current Biology de unu grupu de s’Universidade americana Rutgers. S’istùdiu agiudat a cumprèndere comente a sos animales chessant a bilantziare su pasu e sa faina fitiana pro megiorare su pròpiu benèssere.

Segundu sos autores de s’istùdiu, medas animales tenent s’abitùdine de fàghere una siesta a inghìriu a metade die. Unu modu pro s’amparare de s’espositzione solare de sas oras prus caentes. Istudiende su babboi Drosophila melanogaster, animale impreadu comente a mollu in sos istùdios de genètica, sos ricercadores ant individuadu unu gene chi, in casu de temperaduras prus fritas, s’ativa pro suprimire sa punna de s’animale a si cuntzèdere unu pasu.

Pro Isaac Edery, unu de sos autores de sa chirca, “su gene permitet a su moscerino de sa frutora de tènnere unu cumportamentu prus mujaditu, dedichende·si a sas fainas importantes pro sa pròpia supravivèntzia, comente a sa chirca de màndigu o s’accoppiamento, in presèntzia de cunditziones ambientales non favorèvoles. Custu – at concruidu – s’animale s’est pòdidu difùndere ultres sas zonas ecuatoriales de s’Àfrica, colonizende fintzas regiones prus temperadas”.

Sos ricercadores ant iscobertu chi sos indivìduos cun una mudadura in unu gene dillindadu, cuddu de s’adenosina deaminasi, presentant unu sonnu prus profundu – overas prus intensu – respetu a sos sugetos cun su tipu prus comunu de custu gene. Sos indivìduos cun su gene mudadu sunt caraterizados fintzas de prus pagu risvegli durante sa note. Annotamala, sas persones cun una mudadura in unu àteru gene in su sistema de s’adenosina (su recettore A2A de s’adenosina) ammustrant alteratziones de sa faina tzerebrale siat durante su sonnu chi de ischidos.

Disturbi del sonno: 1 italiano su 4 dorme male

In Italia ci sono ben 12 milioni di persone che soffrono di disturbi del sonno. …