santorini

S’ìsula grega de Santorini comente a Marte

Agatadas rocas prètzisas Santorini podet divenire unu laboratòriu pro simulare sas missiones ispatziales

S’ìsula vulcànica de Santorini comente a Marte. Sas rocas suas basaltiche, meda prètzisas a cussas iscobertas de sos rover Spirit e Curiosity de sa Nasa in sos crateres martzianos Gusev e Gale, faghent de una de sas ìsulas gregas prus bisitadas dae sos turistas unu gai naradu ‘anàlogu martzianu’, est a nàrrere unu laboratòriu ùnicu pro s’addestrare a sas missiones cara a su praneta ruju e pro istùdios cumparativos. L’indicat sa chirca publicada in sa torrada a bìere Icarus e giuta dae su grupu coordinadu dae Paul Asimow, de su Califòrnia Institute of Technology.

S’ìsula grega de Santorini 3.600 annos faghet at isperimentadu una de sas prus mannas erutziones vulcànicas registradas in s’istòria. Analizende sos materiales produtos de s’erutzione, rilevat unu de sos autores de sa chirca, Ioannis Baziotis, de s’universidade de Agrària de Atene, “in sa baia de Balos, in sa zona meridionale de s’ìsula, e in duas àreas a Nord-est, apamus iscobertu basalti comente a cussos identificados dae sos rover subra Marte e cun propiedades prètzisas a cussas de carchi meteorite de su praneta ruju iscobertos in sa Terra”.

Sas anàlisis ant ammustradu chi, siat pro cumpositzione chìmica, siat mineralogica, custas rocas so prètzisas a cussas identificadas dae su rover Spirit e Curiosity in sos crateres Gusev e Gale de su praneta ruju. De cunsighèntzia, segundu Baziotis, “sas rocas agatadas in s’ìsula grega si diant pòdere impreare comente a risursa accessibile e a bassu costu pro testare e calibrare trastos chi ant a bolare in sas missiones pro Marte, imbetzes de impreare sos raros e gastosos meteorites collidos in sa Terra o materiale faticosamente preparados cun miscele sintèticas”.

Annotamala, osservat unu àteru autore de sa chirca, Anezina Solomonidou, de su Tzentru europeu de astronomia ispatziale (Esac) gestidu dae s’Agèntzia Ispatziale Europea (Esa) bighinu a Madrid, “custa àrea de s’ìsula est a discansu accessibile e oferit un’ #estremadu logìstica pro collire campiones, esecutare proas, calibrare trastos, organizare addestramentos in su campu e unas àteras fainas ligadas a s’esploratzione atuale e benidora de Marte”.

About Redazione

Nata l'8 ottobre 2007 da un progetto di tre studenti universitari. Unica Radio vuole raccontare il territorio, la cultura e le attività dell'hinterland attraverso la voce dei protagonisti. Unica Radio racconta la città che cambia