Cavallette

Cavallette in Sardigna, abes a Bologna

Allarme de sa Coldiretti chi signalat invasione babbois: cavallette e abes

Prima s’allarme de sas cavallette in Sardigna, chi segundu sa Coldiretti a milliones sunt bisestrende sas campagnas tra Otzana, Iscras e Bolòtana e in piessignu modu Orane in su nugoresu. Posca noa allerta babbois semper de s’assòtziu de sos massajos: cun su caente e allarme pro sos iscia·mi de abes chi a Bologna ant pigadu domo in su sottotetto de sa famada biblioteca de s’Archiginnasio a pagos passos de Piazza Majore, in su prenu tzentru. Situatzione risòlvida in sa tzitade cun s’agiudu indispensàbile de sos Vìgiles de su Fogu, ant provididu a recuperare sas abes, collochende·las in un’ arnia.

Pro cantu riguardat sa Sardigna, sa Coldiretti sutalìniat chi in su nugoresu sas aziendas agrìculas interessadas a s’invasione de sas cavallette s’agatant sena pascat e cun sas domos at invàdidu. Sa presèntzia massitza de sos babbois est faghende at a tènnere brusiada de pascat e proenda ma genant fintzas sas persones invadende cortes e domos coloniche.

A milliones sas cavallette sunt bisestrende sas campagnas de su Nugoresu, mentras a Bologna iscia·mi de abes ant invàdidu su tzentru de sa tzitade. Non sunt comente si siat fenòmenos chi stupiscono sos espertos: «sos animales tenent sos ritmos issoro de fainas e s’istajone s’istat risvegliando a pustis de unu maju fritu», osservat Pierfilippo Cerretti, dotzente de Zoologia sistemàtica de s’Universidade Sapièntzia de Roma.

«Si tràida de fenòmenos ligados a su modu in cale sos animales si sunt adatados a rispòndere a tzertas cunditziones ambientales». In Sardigna sas cavallette ant invàdidu sas zonas de Otzana, Iscras e Bolòtana e in piessignu modu Orane: localidade a dolu mannu non noas a custa invasione, chi 16 annos faghet las aiat rugradas, distruende in manera cumprida colturas de proenda, cereali e ortalìtzias.

job day sardegna

Grande successo per la tappa nuorese del “Job Day Sardegna”

Tantissimi giovani studenti e disoccupati hanno popolato il “Job Day Sardegna”, giunto a Nuoro alla …