agrumi

Arribbat su primu pane de trigu arricadu cun fibras de agrùmenes

At a arribbare chitzo in sas tàulas su primu pane de trigu tostu arricadu cun fibras de agrùmenes. Sas fibras alimentares agiudant a si mantènnere in salude e contribuint a prevènnere sas maladias cardiovascolares e s’insorgenza de su diabete de tipu 2 e est pro custu chi sos ricercadores de su CREAT (atzentras de Cerealicoltura e Colturas Industriales e de Olivicoltura, Frutticoltura e Agrumicoltura) ant isvilupadu unu pane “a artu càbidu de fibras”, arricadu sa prima borta cun sas fibras cuntentas in sa farina de agrùmenes.

Tale farina s’otenet a pustis de numerosos lavaggi e essiccazione de su pastazzo (buccia, purpa e sèmenes), unu sutaprodutu de sa traballadura de sos agrùmenes chi àncorat oe rapresentat un’onerosu refudu, cun elevados costos de eliminatzione e problemàticas ambientales, vistat sa produtzione pares a belle 500.000 tonnelladas a s’annu. S’istùdiu, realizadu paris cun su Dipartimentu de Agricultura Alimentatzione e Ambiente de s’Universidade de Catània, est istadu in manera reghente publicadu in sa torrada a bìere Frontiers in Nutrition.

De su puntu de bista chìmicu-fìsicu, sas fibras de agrùmenes, de diferentes tipologias e in diversas pertzentuales, no ant tentu carchi impatu in sa conservabilità de su pane, in su volùmene e in su pesu, in s’istrutura interna e in su pH. De su puntu de bista sensoriale, sos panes arricados cun fibras de aràngias rujas e de limone presentant unu lèbiu sabore agrumato, ma in manera calitativa resurtant prètzisos a sos panes chi nde sunt privas. Annotamala, s’annanta de fibras de aràngias rujas e de limone in sa farina de trigu tostu cunsentit de prodùere pane a artu càbidu de fibras, pro ite presentat balores superiores a sos 6 g pro 100 g de produtu. A diferèntzia, tando, de unu pane prodùidu cun unu sfarinato integrale 100% de trigu, cuddu arricadu cun sas farinas de agrùmenes preservat sas caraterìsticas fìsicas e sensoriales de su pane traditzionale, ma cun unu majore balore nutrizionale.

S’impreu de fibras de agrùmenes in sa panificazione, infines, podet èssere cunsideradu un’ alternativa ecològica pro su torro a impreare e sa valorizatzione de sos iscartos e de sos sutaprodutos de sa traballadura de sos agrùmenes.

“Giai fiat ora”, lo spettacolo in programma a Su Tzìrculu

Lo spettacolo “Giai fiat ora” è previsto per il 28 dicembre nei locali del circolo …