Dormire

Reposare cun sa tv allumada podet fàghere balangiare chilos de tropu

Cun lughes e monitor in aposentu arrisco de obesidade creschet de su 33%- Sa televisione càusat de sos chilos de tropu.

Fintzas eliminare malas abitùdines, comente a dormire cun sa tv allumada in aposentu, podet agiudare a pèrdere chilos de tropu. Est cantu sugerit un’istùdiu publicadu in sa torrada a bìere JAMA Internal Meighinas, segundu su cale, pro sas fèminas, lassare una lughe artifitziale allumada a de note est collegadu a una probabilidade majore de divenire obese.

Pro s’istùdiu, sos ricercadores ant sighidu belle 44.000 fèminas in bona salude, de sos 35 a sos 74 annos. Medas, belle 17.000, dormiant cun una lucina noturna in s’aposentu, a esèmpiu cussa de un’ischìglia, mentras ultres 13.000 lassaiant una lughe allumada a s’esternu de s’aposentu e belle 5.000 dormiant cun una televisione o unu monitor allumadu in aposentu de letu. A su cumintzu de s’istùdiu, sas partetzipantes fiant in medas casos in sovrappeso, ma non àncoras obese, e nemos traballaiat cun turnos chi poderent interrùmpere sos tziclos de su sonnu. A pustis de belle ses annos de follow-up, cussos chi dormiant cun una televisione o una lughe in s’aposentu ant dimustradu de tènnere su 22% in prus de probabilidade de èssere sovrappeso e su 33% in prus de probabilidade de èssere obese respetu chi dormiat in s’iscuru prus totale.

“Istudare totus sas lughes pro como de si corcare diat pòdere reduire sas possibilidades de sas fèminas de divenire obese”, at naradu Yong-Moon Park, ricercadore acanta su National Institutes of Health in Research Park Triangle, in North Carolina.

In manera globale, 1,9 milliardos de adultos so sovrappeso o obesi, segundu s’Organizatzione Mundiale de sa Sanidade, e custa cunditzione podet crèschere s’arriscu de maladias cardìacas, diabete, problemas renales, istorbos articolari e carchi tipu de cancru.

Agricoltura 4.0, un’opportunità per il grano duro in Sardegna

L’agricoltura 4.0, la strategia di gestione dell’attività agricola che sfrutta le tecnologie digitali, potrebbe rappresentare …