sas feridas

Sa cun sa chi acontzat sas feridas, ativada dae sa lughe

At a agiudai sa chirurgia de su futuru sa noa cun sa chi acontzat sas feridas

Est ativada dae sa lughe sa noa bio-cun sa capatza de acontzare curre·curre sas feridas e chi promitet de divenire unu trastu ùtile pro sa chirurgia de su futuru. Su resurtadu, publicadu in sa torrada a bìere Nature Communications de su grupu de sa Zhejiang University School of Meighinas de Hangzhou, in Tzina, est istadu otentu e isperimentadu fintzas a como in sos porcos.

Sas emorragias incontrollate a pustis de unu tràuma o un’interventu chirùrgicu sunt una de sas printzipales càusas de morte. Si trata difatis de fertas difìtziles de segliare sena suturas. Sos gel, pro èssere eficatzes, depent èssere meda aderentes a sos tessutos ùmidos de su corpus e fortes bastante de resistire a sa balente pressione de su sàmbene e de su battito cardìacu. Caraterìsticas chi tenent pagos materiales non tòssicos. Sos ricercadores, ghiados dae Hongwei Ouyang, ant realizadu unu gel fatu de proteinas chi ìmitat sa cumpositzione de su mollu extracellulare, est a nàrrere de s’ambiente in cale sunt immerse sas tzèlulas e cun cales depent totora interagire pro sas funtziones vitales issoro, e si solidifica in manera lestra cando benit espostu a sa lughe ultravioleta.

Sos esperimentos preliminares fatos in laboratòriu ant dimustradu chi sa cun s’est capatza de rimarginare fertas in su fegato de sos porcos, puru in su coro issoro a pustis de protzeduras chirùrgicas, sena su bisòngiu de suturas. Sos animales ant ammustradu de istare bene a pustis de s’interventu: tres de issos sunt istados compidados pro duas chidas e non sunt istadas osservadas anomalias. S’idrogel testadu dae sos ricercadores tzinesos est su primu a resistire a sa pressione de su battito cardìacu sena bisòngiu de suturas, pro acontzare un’istampo de 6 millìmetros de diàmetru in su coro in su giru de 20 segundos, e no est tòssicu.

Trapianti, 2023 anno da record: numeri mai raggiunti prima

Record di solidarietà in Italia: Crescono le donazioni e i trapianti del 2023. Oltre 2.000 …