Tumori

Iscoberta s’alleada muda contra su futuru de sos tumores

Est una proteina, bersàlliu pro su futuru de sas terapias molecolares

I tumores tenent un’ alleada muda in una proteina chi los agiudat a si nutrire e chi diat pòdere divenire unu nou bersàlliu pro affamarli, blochende sa crèschida de sos vasos sanguìneos chi los nutrint. Una noa istrategia pro pro gherrare in futuru sos tumores.

S’iscoberta, publicada in sa torrada a bìere Biochìmica et Biophysica Acta – Molecular Basis of Disease, riguardat sos tumores prus comunos in s’òmine, cussos sòlidos, e si depet a su grupu de s’Istitutu de Sièntzias de sa Vita de s’Iscola Superiora Santa Anna de Pisa ghiadu dae sa biòloga molecolare Debora Angeloni.

“Blocare s’atzione de sa proteina Mical2 signìficat blocare s’isvilupu de sos vasos sanguìneos chi batint a sas tzèlulas tumorali ossìgenu e nutrientes”, at naradu Angeloni. “B’at àncora meda traballu de fàghere, ma est istada aberta una prospetiva”. Sa proteina, mutida Mical2, si risveglia ogni bia chi sas tzèlulas malàidas lìberant su signale chi, comente a una calamita, atirat in modu inesorabile sas tzèlulas de su tessutu chi fodera sos vasos sanguìneos, mutidu endotelio; custa atzione deforma sos vasos, allonghende·los finas los caturare pro nutrire su tumore. Su signale est su fatore de crèschida de sas tzèlulas de s’endotelio (Vegf) e su bratzu destru suo est sa proteina Mical2.

“L’apamus individuada siat in sos tumores prus aggressivi, siat in cussos prus pagu aggressivi, mentras no est espressada in sos vasos sanguìneos normales”, at rilevadu Angeloni. Sas proteinas Mical fiant fintzas a como nòdidas pro sa funtzione importante chi acumprint in s’impalcatura (mutida citoscheletro), chi permitet a sa tzèlulas de interagire cun sas suas prètzisas, de aderire a una superfìtzie e de si mòere. Àere iscobertu sa noa funtzione signìficat àere individuadu unu caminu inèditu pro chessire a affamare sos tumores.

De sos ’70 a oe, difatis, su printzipale bersàlliu de sas terapias pensadas pro ‘segare sos viveri’ a sos tumores blochende sa crèschida de sos vasos sanguìneos chi los nutrint (angiogenesi) era su fatore Vegf. “Custu caminu – at osservadu sa ricercadora – non s’est rivelada però simpre pro ite s’est bidu chi puntare diretamente a su Vegf iscadenat efetos indesiderati. Apamus tando pensadu de puntare in unu bersàlliu a unu livellu prus basilare, est a nàrrere in sa proteina Mical2”.

“Scuola Futura”: un progetto di innovazione per la didattica del futuro

“Scuola Futura” è un campus itinerante, tappa del Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza (PNRR) …