generazione spaziale

Veìculas noa generatzione pro s’ispàtziu cun DASS

Dass capofila progetu. Cao, consolidare sutzèdidu de su Vega

S’Itàlia s’est “afilada” cara a sos veìculos ispatziales de su benidore: est istadu presentadu a Roma su progetu Generatzione E, una manna collaboratzione tra universidade, atzentras de chirca e aziendas chi bidet comente a capofila su Distretu Aerospaziale de sa Sardigna (Dass). Giustu, puntare a isvilupare innovativos sistemas, materiales e motòrios pro su trasportu ispatziale de noa generatzione. Su progetu, cofinanziato de su Miur e cun sa coordinatzione tècnicu-sientìfica de Giacomo Cao, dotzente a s’Universidade de Casteddu e presidente de su Dass, previdet una durada de 30 meses e costas pro 4 milliones de èuros.

“Si tratat de s’aprovatzione de su primu progetu a caràtere natzionale chi bidet su Distretu de sa Sardigna capofila de unu partenariato de mannu balore e cumpetèntzia – sutalìniat Cao – In su setore ispatziale sa programatzione de sos lanciatori europeos de sos imbenientes annos est a su tzentru de sos atentos de guvernos, agèntzias e indùstrias. S’Itàlia – ispiegat – depet consolidare e isvilupare sa resessida otenta dae su Vega gràtzias a sos importantes investimentos de sos colados annos e a s’atuamentu e capatzidade de su pròpiu sistema ispatziale natzionale. Bisòngiat però chi su Paisu – avertet su presidente de su Dass – si dotas de unu tzentru cun atretzaduras adeguadas pro isperimentare sos motores in iscala bera”.

Ultres a su Dass e a s’Universidade de Casteddu, sa collaboratzione bidet tra sos partetzipantes su Tzentru italianu chircas aerospaziali (Cira), sa sotziedade Innovativas Materials srl e su Tzentru chircat aerospaziale sapièntzia (Cras) de s’omònima Universidade. E àncorat su Distretu tecnològicu natzionale in s’energia (Ditne) pro su tràmite de su sotziu Universidade de su Salento, sa sotziedade Sophia High Tech srl, s’Universidade de Perugia e sa sotziedade Avio Spa.

Agricoltura 4.0, un’opportunità per il grano duro in Sardegna

L’agricoltura 4.0, la strategia di gestione dell’attività agricola che sfrutta le tecnologie digitali, potrebbe rappresentare …