fusione nucleare

S’abistesa artifitziale in campu pro sa fusione nucleare

Pro istudiare sas instabilidades de su plasma sos ricercadores faghent impreu de s’abistesa artifitziale

S’abistesa artifitziale falat in campu pro istudiare sa fusione nucleare. Est cantu previdet sa chirca publicada in sa torrada a bìere Nature e naschida dae sa collaboratzione intre dipartimentu de s’Energia de sos Istados Unidos e universidades de Princeton; sa giustu est istudiare unu mètodu pro prevìdere sas instabilidades improvisas de su plasma, in modu de las prevènnere, evitende interrutziones in su protzessu de produtzione de energia. Publicadu in sa torrada a bìere Nature, su resurtadu diat pòdere atzelerare s’isvilupu de sa produtzione de energia de sa fusione nucleare, chi est una fonte pulida e virtualmente inesaurìbile pro generare elettricità.

“Custa chirca aberit unu promettente nou capìtulu in s’isfortzu de prodùere energia illimitada in sa Terra”, at naradu Steve Cowley, de s’universidade de Princeton. Sunt diferentes sos progetos e sos esperimentos chi puntant a otènnere sa fusione nucleare pro prodùere energia elètrica e intre sos prus importantic’est Iter (International Thermonuclear Experimental Reactor) in fàbricu a Cadarache, in Frantza. Si basat in una màchina mutida Tokamak, in sa cale su plasma incandescente benit isuladu dae sos muros de su reatore (confinamento) impreende intensos campas magnèticos.

S’incumbeniente de custa tecnologia est chi si podent averguare improvisas instabilidades de su plasma capatzos de arruinare su confinamento, costringhende a firmare sa màchina pro evitare de l’iscalabrare. Nointames est possìbile prevènnere su problema a cunditzione chi b’apat unu tempus sufitziente de avisu. SOS ricercadores ant pensadu de ‘arruolare’ s’abistesa artifitziale pro intentare s’impresa de prevìdere custu fenòmenu, addestrende unu sistema cun sos datos frunidos dae duos importantes dimostratori: su DIII-D in Califòrnia, sa prus manna istrutura de sos Istados Unidos, e su Joint European Torus (JET) in su Regnu Unidu. Su resurtadu est istadu soddifacente e su sistema at frunidu previsiones affidabili.

Giornalismo e AI: un corso per le nuove frontiere dell’informazione

Sabato 10 febbraio a Cagliari un incontro con Carola Frediani per capire come le nuove …