la maddalena panorama

Alleàntzia pro turismu cun Itàlia Nostra e Slow Food

“Sarvemus s’istatzione ferruviària marìtima de Palau, una de sas prus bellas in Itàlia, in su mare, non depet divenire unu sfogo automobilìsticu”. Est s’apellu afiladu dae Alturs, acrònimu de Alleàntzia pro su Turismu Responsàbile e Sostenibile in Sardigna.

Sa cria sigla riunit tres assòtzios: Touring Tzìrculu Itàlia, Itàlia Nostra e Slow Food ant difatis sutascritu un’acòrdiu. “Unu percursu comunu abertu a unos àteros assòtzios de sos operadores turìsticos, pro compidare e afilare propostas de unu turismu chi respetas s’ambiente e avaloret e tutelet su patrimoniu culturale, naturalìsticu, enogastronomico de sa Sardigna”, at ispiegadu Afranco Sardos, cònsole de su Touring Tzìrculu Sardigna. Su primu passu est su remenu pro sarvare s’ùrtimu sestadu ferruviàriu chi collega Palau Marinat a s’istatzione a su tzentru de su paisu. “S’alleàntzia naschet de sa batalla de unu grupu de assòtzios pro sarvare custu tratu costeri de 500 metros, spettacolare e ricu de istòria – at sutaliniadu Graziano Bullegas presidente Itàlia Nostra Sardigna – de bene regionale de reghente est divenidu de propiedade de sa Comuna de Palau”.

Alturs, chi si ponet oras comente a interlocutore in sos cunfrontos de sas istitutziones regionale e locales, tenet in mente unu progetu, totu de costruire. Unu “passaditzu ambientale” chi collegas s’arcipelagu de Sa Madalena cun S’Alighera e su parcu de Portu Conte. “Sa ferrovia esistet, si tratat de la pònnere in funtzione”, ispiegat Sardos. Belle 200 km longu unu percursu ammajadore chi rugrat nuraghes, sugherete, vigneti, cavas de granitu, viadotti canyon, logos accessibili solu de trenu. “Su Ministeru de sos Benes Culturales at dadu logu, a banda de sa Soprintendenza de Tàtari/Terranoa, a unu protzedimentu pro s’avaloramentu de su reconnoschimentu de s’infrastrutura ferruviària de Palau Marinat cale Bene Culturale de amparare, paris a s’intrea ferrovia chi sa collega cun Tàtari”, at agiuntu Bullegas.

Pro Alturs custu tratu “si prestat a su fàbricu de un’oferta turìstica ecu-sostenibile e responsàbile de tipu naturalìsticu, paesagìsticu, culturale e enogastronomica”, comente a at postu in annotu Raimondo Mandis delegadu slow food Casteddu.

tecnologia studenti sostenibilità hackathon

SmartCity Hack: gli studenti di Cagliari verso il cambiamento

Alla Mediateca del Mediterraneo, il 21 e il 22 febbraio, si terrà “SmartCity Hack”, un …